Your mouth is a window to your health

Mondhygiëne en algemene gezondheid

Het is van belang om te weten wat de invloed van een slechte mondhygiëne is op de algehele gezondheid. Een slechte mondhygiëne wordt vaak onderschat. Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken tonen de relatie tussen de mondgezondheid en de algemene gezondheid aan. Een slechte mondhygiëne is een risicofactor voor (verslechtering van) aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, Diabetes Mellitus, reumatische aandoeningen, dementie en chronische luchtwegaandoening.

Een mondhygiënist kan u op dit gebied helpen en advies geven over hoe u uw mondgezondheid op peil kunt houden. Door regelmatige controle blijft uw gebit gezond.

Cariës

Cariës, in volksmond ook wel ‘gaatjes’ genoemd is de meest voorkomende mondprobleem ter wereld.

De mondhygiënist richt zich primair op de preventie van cariës in tanden en kiezen en op het voorkomen van tandvleesaandoeningen. Hiervoor doet de mondhygiënist onderzoek, maakt een behandelplan, geeft voorlichting en maakt tanden schoon.

Gingivitis

Gingivitis (ontstoken tandvlees) wordt veroorzaakt door bacteriën in de tandplak. Gezond tandvlees is mooi roze van kleur en ligt strak om de tanden en kiezen. Ontstoken tandvlees is vaak rood van kleur, gezwollen en bloedt bij aanraking tijdens het reinigen van uw gebit of soms ook met het eten. Ook een slechte adem of een nare smaak kan hier een gevolg van zijn.

Tussen de tanden/kiezen en het tandvlees zit een smalle, ondiepe ruimte. Deze ruimte noemen we de pocket en bij gezond tandvlees is deze 1 tot 3 mm diep. Tandplak vormt zich het eerst langs de tandvleesrand en kan dan verder uitbreiden onder het tandvlees in de pocket. Niet verwijderd tandplak verkalkt tot tandsteen.

Voor het verwijderen van tandsteen en behandelen van gingivitis is een mondhygiënist nodig.

Parodontitis

Als je niets aan ontstoken tandvlees doet, kan de ontsteking zich gaan uitbreiden richting het kaakbot. Het verdwijnen van kaakbot heet parodontitis.

Parodontitis kan ook erfelijk zijn of ontstaan door diverse ziekten en levensstijlfactoren.

Met parodontitis is het niet meer mogelijk om steeds dieper wordende ruimten onder de tandvleesrand met poetsen, ragers en tandstokers schoon te krijgen. Omdat u er zelf niet dagelijks goed bij kunt komen, is parodontitis een hardnekkige infectieziekte en is dit alleen door adequate hulp van een mondhygienst te stoppen.

Zwangerschap gingivitis

Als u een slecht mondhygiëne heeft tijdens de zwangerschap is de de kans op het krijgen van gingivitis hoger als gevolg van hormoonveranderingen.

In verschillende studies wordt tandvleesontsteking in verband gebracht met diverse complicaties tijdens de zwangerschap zoals zwangerschapshypertensie, vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht.

Om problemen tijdens de zwangerschap te voorkomen is het essentieel dat de mond zo goed als ontstekingsvrij is vóór- en tijdens de zwangerschap. Bent u bekend met tandvleesproblemen laat dit dan voordat u zwanger raakt behandelen. De tandvleesbehandelingen zijn meer effectief voor de zwangerschap dan tijdens.

De mondhygiënist kan je coachen in het verkrijgen én behouden van een gezonde mond.

Kinderen

Een gezond melkgebit legt de basis voor een blijvend gezond gebit.

Als ouder speelt u een belangrijke rol in het aanleren van een goede poetsroutine en de juiste voeding. Het is belangrijk dat een kind zijn/haar gebit zelf tweemaal per dag poetst met een fluoride houdende tandpasta. Fluoride in tandpasta zorgt er namelijk voor dat het kwetsbaar glazuur van het melkgebit goed beschermd is tegen cariës en tanderosie. Bij kinderen onder de 10 jaar moet het gebit daarnaast een keer per dag nagepoetst worden door een volwassene. Maar het allerbelangrijkste: jong geleerd is oud gedaan.

De mondhygiënist kan u vertellen hoe je de tandjes van uw kind het beste kunt  verzorgen en wat het beste voedingspatroon voor hun is.

Mondzorgkundige behandeling voor kinderen tot en met 18 jaar wordt volledig vergoed door de verzekering.

Ouderen

De vergrijzing neemt toe in Nederland. Het percentage ouderen met een eigen gebit wordt daardoor steeds groter en neemt de kans op vorming van tandsteen en het terugtrekken van het tandvlees toe.

Medicatiegebruik is een belangrijke risicofactor voor de mondgezondheid, aangezien veel medicijnen invloed hebben op de speekselproductie. Hierdoor neemt het natuurlijke bescherming van speeksel af en de kans op een droge mond toe. Voor ouderen die een volledige of gedeeltelijke gebitsprothese (kunstgebit) dragen is het belangrijk dat ze regelmatig de tandarts/mondhygiënist bezoeken. De mondgezondheid is niet alleen belangrijk voor het gebit, maar ook voor de medische en psychosociale gezondheid.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat slechte mondgezondheid de kans verhoogt op aderverkalking, hart- en vaatziekten, reuma, longontsteking en hersenaandoeningen zoals Alzheimer dementie. Daarnaast kan slechte mondzorg leiden tot ondervoeding waardoor andere problemen kunnen ontstaan zoals vallen, slechte wondgenezing en slecht gereguleerde suikerziekte. Het is daarom van levensbelang om te streven naar een goede mondzorg.

Zeer regelmatig komt het voor dat iemand met een dementie mondverzorging weigert. Hierdoor verslechtert de mondgezondheid, met als gevolg dat de algehele gezondheid van de persoon met dementie achteruit kan gaan. Een professionele en juiste benadering bij de mondverzorging is daarom van groot belang.

Regelmatige mondhygiene behandeling door de mondhygiënist voorkomt veel klachten en ongemakken in de mond.

Chronische aandoeningen

Hart-en-vaatziekten, Diabetes Mellitus, reumatische aandoeningen en chronische luchtwegaandoeningen

In de mond worden veel aandoeningen als eerst zichtbaar; bijvoorbeeld in de vorm van pijnklachten, wondjes en ontstekingen. Omgekeerd kunnen aandoeningen in de mond – via bacteriën die in de bloedbaan terechtkomen – allerlei ziektes veroorzaken zoals hart- en vaatziekten, diabetes, reumatische aandoeningen en chronische luchtwegaandoening. Een slechte mondhygiëne is geassocieerd met een toegenomen risico op hart- en vaatziekten. Doordat het belang van de mondgezondheid voor de algehele gezondheid wordt onderschat, lopen mensen onnodig gezondheidsrisico’s. Ons doel is om deze problemen voor te zijn en ervoor te zorgen dat u met een schone én gezonde mond & lichaam oud kan worden.

Slechte adem

Het hebben van een slechte adem (halitose) kan erg vervelend zijn, zowel voor de gezondheid als voor het zelfvertrouwen. Verschillende factoren hebben invloed op het onaangenaam ruikende adem:

  • Bacteriën door gebrekkige mondhygiëne
  • Onbehandelde gingivitis en parodontitis
  • Gebruik van alcohol, tabak en bepaalde eetgewoontes (bijv.: kruidig eten)
  • Droge mond, stress en bepaalde medische aandoeningen

Slechte adem krijgt u niet weg met kauwgom, spray of snoepjes. Met een goede mondhygiëne en regelmatige controle door de tandarts en mondhygiënist is  geurproblematiek in de de meeste gevallen goed te behandelen.

Roken

Veel mensen zijn zich niet bewust van de negatieve gevolgen van roken op hun mondgezondheid. Roken kan de conditie van tandvlees ernstig verslechteren. Nicotine vernauwt de bloedvaten in het tandvlees, waardoor verschijnselen van een tandvleesontsteking onderdrukt worden. Hierdoor zal u een minder bloedende tandvlees hebben terwijl de tandvlees wel ontstoken is. Dit geeft dus een vertekend beeld van het tandvlees. Daarnaast kan vernauwing van de bloedvaten de doorbloeding van de tandvlees doen verminderen waardoor de afweer tegen bacteriën in de tandplak afneemt.

Roken veroorzaakt een hardnekkige verkleuring aan tanden en kiezen die de mondhygiënist voor u kan verwijderen.

Aften

Ongeveer een op de vijf mensen heeft wel eens last van pijnlijke zweertjes in de mond (aften). Aften zien eruit als grijswitte bobbeltjes die soms bij elkaar klonteren. Om het ontstaan van aften te voorkomen is het belangrijk te zorgen voor een zo goed mogelijke weerstand, conditie én mondhygiëne.

Angst

Als u bang bent voor behandeling bij de mondhygiënist en daardoor minder vaak of helemaal niet gaat, heeft dat op termijn gevolgen voor uw mond. Een slecht gebit doet uw zelfvertrouwen en uw sociale leven zeker geen goed.

We stellen u op uw gemak en bespreken alles stap voor stap, zodat u precies weet wat er gebeurt. U kunt alles met ons bespreken, ook als u bang bent in paniek te raken. Door onze benadering kunnen u helpen om deze angstklachten te doorbreken en weer een gezonde mond te geven.

© Copyright 2023 | Mondzorg Preventa | info@preventa.nl
Chat openen
💬 Hulp nodig?
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?