Mondhygiëne en algemene gezondheid

Het is van belang om te weten wat de invloed van een slechte mondhygiëne is op de algehele gezondheid. Een slechte mondhygiëne wordt vaak onderschat. Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken tonen de relatie tussen de mondgezondheid en de algemene gezondheid aan. Een matige mondhygiëne is een risicofactor voor hart- en vaatziektendiabetesreumatische aandoeningen, dementie en chronische luchtwegaandoening.

Mensen die veel medicijnen gebruiken kunnen ook sneller gaatjes of tandvleesproblemen (ontstoken tandvlees, gingivitis en parodontitis) krijgen. Sommige medicijnen hebben als bijwerking een droge mond. Bij een droge mond is het reinigende effect in de mond sterk afgenomen doordat er minder speeksel geproduceerd wordt. Hierdoor kunnen bacteriën sneller de tandvlees en tand aantasten waardoor de kans op het ontstaan van gaatjes en tandvleesproblemen groter wordt.

Een mondhygiënist kan u op dit gebied helpen en advies geven over hoe u uw mondgezondheid op peil kunt houden. Door regelmatige controle wordt en blijft uw gebit gezond.

“your mouth is a window to your health”

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten is de verzamelnaam voor alle aandoeningen die betrekking hebben op het hart en de bloedvaten. In Nederland is hart- en vaatziekte een belangrijke doodsoorzaak, zowel bij mannen als bij vrouwen. Bij vrouwen is dit zelfs doodsoorzaak nummer één. Een slechte mondhygiëne is geassocieerd met een toegenomen risico op hart- en vaatziekten. Door een ontstoken tandvlees komen bacteriën in de bloedbaan terecht. Deze bacteriën zorgen voor verkalking van de aderen waardoor de kans op hart- en vaatziekten groter wordt.

Diabetes

Er wordt steeds vaker geroepen dat diabetes type II (suikerziekte) multidisciplinair moet worden aangepakt. Tot op heden wordt de relatie tussen diabetes en parodontitis vaak onderbelicht. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken bevestigen dat diabetes en parodontitis elkaar wederzijds kunnen beïnvloeden. Bij mensen met diabetes die ook parodontitis hebben zie je dat de glucose waarde moeilijker stabiel te krijgen en te behouden is. Mensen met diabetes hebben daarnaast een groter risico op parodontitis door een verminderde en vertraagde werking van de witte bloedcellen (leukocyten).

Ernstige parodontitis kan een vroege aanwijzing zijn van diabetes mellitus. Er bestaat een relatie tussen parodontitis en een verminderde conditie van het vaatstelsel en een verhoogde totale ontstekingsgraad in het lichaam. Door een verminderde speekselvloed en een verlaagde pH-waarde van het speeksel wordt tevens de kans op het ontstaan van cariës vergroot.

Heeft u diabetes? Bezoek dan regelmatig uw tandarts en mondhygiënist. Ook wanneer u geen klachten hebt of een kunstgebit draagt is het belangrijk onder controle te zijn. Diabetes patiënten merken vaak niet of heel laat dat zij tandvleesproblemen hebben.
Een initiële parodontale behandeling door een mondhygiënist en verbetering van de mondhygiëne zorgt gemiddeld voor een verbeterde bloedsuikerregulatie. Hierdoor vindt er een verbetering van de conditie van het vaatstelsel en een verlaging van de totale ontstekingsgraad.

Slechte adem

Het hebben van een slechte adem kan erg vervelend zijn, zowel voor de gezondheid als voor het zelfvertrouwen. Een ander woord voor slechte adem is Orale Halitose. Iemand met halitose ruikt meestal uit zijn mond. De onaangename adem ontstaat door productie van zwavel door bacteriën. Verschillende factoren hebben invloed op het ontstaan van orale halitose. Zoals:

  • Bacteriën door gebrekkige mondhygiëne.
  • Onbehandelde gingivitis en parodontitis
  • Gebruik van alcohol, tabak en bepaalde eetgewoontes (bijv.: kruidig eten)
  • Droge mond, stress en bepaalde medische aandoeningen.

Halitose krijgt u niet weg met kauwgom, spray of snoepjes. In de meeste gevallen is slechte adem goed te behandelen. Een goede mondhygiëne en regelmatige controle door de tandarts en mondhygiënist is hierbij erg belangrijk.

Aften

Aften zijn pijnlijke zweertjes van het mondslijmvlies en kunnen overal in de mond voorkomen. Ongeveer een op de vijf mensen heeft wel eens last van aften. Aften zien eruit als grijswitte ‘putten’. Ze klonteren soms bij elkaar in de mond. Vooral bij het nuttigen van warme maaltijden, doen deze pijn. Om het ontstaan van aften te voorkomen is het belangrijk te zorgen voor een zo goed mogelijke weerstand, conditie en mondhygiëne. Neem genoeg rust en probeer langdurige stress te voorkomen.

Roken

Er is wetenschappelijk bewezen dat er een duidelijk verband is tussen roken en mondgezondheid. Naast algemene gezondheidsaandoeningen zoals o.a. hart-, vaat- en longziekten, blijkt dat rokers veel vatbaarder zijn voor tandvleesaandoeningen. Veel mensen zijn zich niet bewust van de negatieve gevolgen van roken op hun mondgezondheid. Een gezond gebit heeft gezond tandvlees nodig. Roken kan de conditie van tandvlees ernstig verslechteren. Nicotine vernauwt de bloedvaten in het tandvlees, waardoor verschijnselen van een tandvleesontsteking onderdrukt worden. Hierdoor zal u een minder bloedende tandvlees hebben terwijl de tandvlees wel ontstoken is. Dit geeft dus een vertekend beeld van het tandvlees, waardoor het lastig wordt tandvleesontsteking bij rokers te ontdekken. Daarnaast kan vernauwing van de bloedvaten de doorbloeding van de tandvlees doen verminderen. Hierdoor neemt de afweer tegen bacteriën in de tandplak af.

Roken heeft ook een negatieve invloed op de wondgenezing, bijvoorbeeld bij tandvlees behandelingen, trekken van een kies of tand en implantaten. Roken veroorzaakt een hardnekkige verkleuring aan tanden en kiezen. Daarnaast is roken een van de meest voorkomende oorzaken van een slechte adem.

Een mondhygiënist kan u veel meer informatie en begeleiding geven op het gebied van roken en stoppen met roken.