Kinderen en mondgezondheid

De basis voor een goede mondhygiëne begint al bij het doorbreken van de eerste tandjes. Het melkgebit is namelijk van groot belang voor de algehele gezondheid van een kind. Een gezond melkgebit legt namelijk de basis voor een blijvend gezond gebit.

Als ouder zijnde speelt u een belangrijke rol in het aanleren van een goede poetsroutine en de juiste voeding. Onregelmatig voeden zorgt voor het ontstaan van tandheelkundige problemen zoals cariës en erosie. Het is belangrijk dat een kind zijn/haar gebit zelf tweemaal per dag poetst met een fluoride houdende tandpasta. Fluoride in tandpasta zorgt er namelijk voor dat het kwetsbaar glazuur van het melkgebit goed beschermd is tegen cariës en tanderosie. Bij kinderen onder de 10 jaar moet het gebit daarnaast een keer per dag nagepoetst worden door een volwassene. Maar het allerbelangrijkste: jong geleerd is oud gedaan.

Mondzorgkundige behandeling voor kinderen tot en met 18 jaar wordt volledig vergoed door de verzekering.

Cariës

Cariës wordt in volksmond ook wel ‘gaatjes’ genoemd. Als een gaatje ontstaat en dit niet ontdekt en gevuld wordt, zal het groter worden en tast het een groter deel van de tand aan. Het leidt zo niet alleen tot verlies van de tand, maar kan zelfs leiden tot het verlies van kaakbot. Cariës komt over het algemeen veel voor op een jongere leeftijd. Op latere leeftijd krijgt men meer last van tandvlees aandoeningen. Een gaatje ontstaat altijd doordat het glazuur op de tand of de kies is aangetast. De glazuurlaag op de tanden en kiezen is zo hard dat bacteriën er niet doorheen kunnen dringen. Maar het glazuur is niet overal tegen bestand. Zo kunnen tandplaque, tanderosie en tandsteen het glazuur langzaam maar zeker aantasten.

Voeding is de indirecte boosdoener. Ons eten is namelijk de voeding voor bacteriën die in de mond leven. De bacteriën zetten deze suikers om in zuren. Door deze zuren wordt het tandglazuur minder sterk waardoor er cariës kunnen ontstaan. Hebt u regelmatig een gaatje, dan gaat er iets niet goed met uw mondhygiëne. Een mondhygiënist kan u hierbij duidelijke instructies en voorlichting geven over hoe u uw gebit het beste kan reinigen om zo gaatjes te voorkomen. Indien nodig kan het gebit gereinigd worden en een fluoride lak op het glazuur aangebracht worden. Een fluoride lak verhardt het aangetaste glazuur waardoor een het proces van een beginnend gaatje (mits mondhygiëne optimaal is) tot stilstand kan worden gebracht. Dit hoeft dan niet geboord en gevuld te worden.